Experiment



Jag har idag provat att varmröka hjortinnerfilé. Att röka i en vanlig plåtburk på spisen har jag sett att en känd Oliver gjort (han rökte lax).Man tar ett nät som galler och gör lite hål i locket, sedan är det bara att röka. I burken hade jag alspån och två enkvistar, hjorten hade jag smort in med olivolja, salt, svartpeppar och lite torkade örter. Jag hade på högsta värme på plattan tills det började ryka, då tog jag medeltemperatur i ca: 20 min.





Resultatet blev lite svagt rökkryddat i min smak, så nästa gång jag provar ska jag ha den höga värmen lite längre tid. I övrigt var tiden bra men jag kunde haft lite kortare. Kanske högre temp nästa gång och 15 min istället.

Det var iallafall roligt att prova och det blev ju gott, skulle funka riktigt bra i pita eller tunnbröd tillsammans med någon pepparrotsås och lite sallad och gurka.





Ett annat experiment
 Idag har jag testat att baka knäckebröd. Jag utgick ifrån ett recept i kokboken "Annas mat" (Anna Bergenström).
Men istället för att använda jäst så tog jag en gammal surdeg från kylen och så hade jag ingen kruskavel så jag naggade kakorna med fingertopparna istället. Annars tror jag att jag följde receptet ganska väl.

.


Det var svårt att kavla ut utan att kakorna fastnade i bakbordet, men med mycket mjöl råder man bot på det problemet. Hade varit användbart med en stor platta typ brödspade som pizzabagarna har då de lägger in i ugnen. Men till slut fick jag på kakorna på plåten. Snart låg varma knäckebröd på galler för att kallna. Det var verkligen värt allt besvär, jag har aldrig smakat så gott knäcke! Testa själva recept kommer nedan.

    


1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
1 liter grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl+ mycket till utbakningen


Blanda ihop som vanligt med deg (lite vatten och jäst, sen mer vatten + salt och mjöl), arbeta kraftigt. strö lite mjöl över degen. Täck bunken och låt degen jäsa i svalskåp över natten. Häll upp degen på mjölat bakbord dela i 5 större el. 20 mindre bitar kavla till tunna kakor. Vänd ofta och använd mycket mjöl. kavla med kruskavel eller nagga med fingertopparna. lägg kakorna på bakplåtspapper och plåt. grädda i 250 grader i 10-15 min. låt svalna på galler. förvara torrt.


Pitabröd med skinkröra


Jag har bakat pitabröd och rört ihop en smarrig röra till. I röran är det Turkisk yougurt,kassler, hackad saltgurka, purjolök, kapris + salt och peppar. Enligt mig gott mellanmål eller kvällsmat. Kanske bör delas upp på två tillfällen om det ska genomföras i H&K-undervisningen, man kan tex. baka och frysa in bröden för att nästa gång göra olika fyllningar samt ha diskussion om vad som är bäst att äta ur hälsosynpunkt.

Då jag genomförde detta i skolan (mellanstadiet) hade vi ett tre timmar långt undervisningstillfälle, så vi gjorde allt på samma dag. Det är ju roligt när det går att genomföra, blir lite mer som om man sätterigång och bakar hemma. Eleverna diskade och gjorde röran medan degen jäste, sedan bakade de ut bröden (svårt att få till lika stora). Medan bröden jäste på plåt blev ugnen varm och eleverna fick sig en välförtjänt rast. Sedan gräddade de bröden och lade i bakduk för att svalna, under tiden dukade de. Sedan var det provsmak.

Medan vi åt diskuterade vi lite hur det smakade och vad som varit svårt och hur det gått. Det som jag främst upplevde som annorlunda mot tex praktiska uppgifter i slöjden var att eleverna sammarbetade och diskuterade genom hela arbetsprocessen på ett naturligt sätt vilket jag tror är en av H&K-ämnets främsta kvallitet.


Välkommen till min nya blogg!



Hemma hos sMar(r)garetha luktar det alltid nybakt!

Eller jag önskar iallafall att det vore så. Välkommen att kolla i min blogg som främst kommer att handla om mat jag lagat och ätit samt på vilket sätt man kan undervisa kring maten i skolan. Anledningen till att maten står i centrum är att jag håller på att utbilda mig till Hem & Konsumentkunskapslärare och att detta är ett bra sätt att dela med sig av olika insikter man fått då man lagat något eller haft H&K-undervisning.


RSS 2.0