Experiment
Jag har idag provat att varmröka hjortinnerfilé. Att röka i en vanlig plåtburk på spisen har jag sett att en känd Oliver gjort (han rökte lax).Man tar ett nät som galler och gör lite hål i locket, sedan är det bara att röka. I burken hade jag alspån och två enkvistar, hjorten hade jag smort in med olivolja, salt, svartpeppar och lite torkade örter. Jag hade på högsta värme på plattan tills det började ryka, då tog jag medeltemperatur i ca: 20 min.
Resultatet blev lite svagt rökkryddat i min smak, så nästa gång jag provar ska jag ha den höga värmen lite längre tid. I övrigt var tiden bra men jag kunde haft lite kortare. Kanske högre temp nästa gång och 15 min istället.
Det var iallafall roligt att prova och det blev ju gott, skulle funka riktigt bra i pita eller tunnbröd tillsammans med någon pepparrotsås och lite sallad och gurka.
Ett annat experiment
Idag har jag testat att baka knäckebröd. Jag utgick ifrån ett recept i kokboken "Annas mat" (Anna Bergenström).
Men istället för att använda jäst så tog jag en gammal surdeg från kylen och så hade jag ingen kruskavel så jag naggade kakorna med fingertopparna istället. Annars tror jag att jag följde receptet ganska väl.
.
Det var svårt att kavla ut utan att kakorna fastnade i bakbordet, men med mycket mjöl råder man bot på det problemet. Hade varit användbart med en stor platta typ brödspade som pizzabagarna har då de lägger in i ugnen. Men till slut fick jag på kakorna på plåten. Snart låg varma knäckebröd på galler för att kallna. Det var verkligen värt allt besvär, jag har aldrig smakat så gott knäcke! Testa själva recept kommer nedan.
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
1 liter grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl+ mycket till utbakningen
Blanda ihop som vanligt med deg (lite vatten och jäst, sen mer vatten + salt och mjöl), arbeta kraftigt. strö lite mjöl över degen. Täck bunken och låt degen jäsa i svalskåp över natten. Häll upp degen på mjölat bakbord dela i 5 större el. 20 mindre bitar kavla till tunna kakor. Vänd ofta och använd mycket mjöl. kavla med kruskavel eller nagga med fingertopparna. lägg kakorna på bakplåtspapper och plåt. grädda i 250 grader i 10-15 min. låt svalna på galler. förvara torrt.
Härligt Ida!! Jag önskar verkligen att jag hade din fantasi. Idén är ju jättekul och det låter och ser verkligen gott ut. Kul att du bloggade om det också.
Kramar
Ser fint och gott ut! Hur mycket surdeg hade du i?!
Gött gött. funkade alltså med burken, kul. På torsdag får vi prova pitan som du lärt mig baka!
Kul med komentarer tack! Som svar på din fråga Jenny jag har inte full koll men ca: 1 1/2- 2 dl surdeg i knäckebrödsdegen.