Pitabröd med skinkröra
Jag har bakat pitabröd och rört ihop en smarrig röra till. I röran är det Turkisk yougurt,kassler, hackad saltgurka, purjolök, kapris + salt och peppar. Enligt mig gott mellanmål eller kvällsmat. Kanske bör delas upp på två tillfällen om det ska genomföras i H&K-undervisningen, man kan tex. baka och frysa in bröden för att nästa gång göra olika fyllningar samt ha diskussion om vad som är bäst att äta ur hälsosynpunkt.
Då jag genomförde detta i skolan (mellanstadiet) hade vi ett tre timmar långt undervisningstillfälle, så vi gjorde allt på samma dag. Det är ju roligt när det går att genomföra, blir lite mer som om man sätterigång och bakar hemma. Eleverna diskade och gjorde röran medan degen jäste, sedan bakade de ut bröden (svårt att få till lika stora). Medan bröden jäste på plåt blev ugnen varm och eleverna fick sig en välförtjänt rast. Sedan gräddade de bröden och lade i bakduk för att svalna, under tiden dukade de. Sedan var det provsmak.
Medan vi åt diskuterade vi lite hur det smakade och vad som varit svårt och hur det gått. Det som jag främst upplevde som annorlunda mot tex praktiska uppgifter i slöjden var att eleverna sammarbetade och diskuterade genom hela arbetsprocessen på ett naturligt sätt vilket jag tror är en av H&K-ämnets främsta kvallitet.