Råmjölk


Råmjölkspannkaka och eller Falsk ostkaka

Du behöver:
Till råmjölkspannkaka
Ugnstemperatur ca: 100 grader
 ca: 1 liter råmjölk
1 msk strösocker

Till Falsk ostkaka behöver du förutom det ovan
Ugnstemperatur 200 grader ca: 2 timmar
5 dl gräddmjölk
4-6 ägg
4 msk mjöl
1-2 dl strösocker
8-12 droppar bittermandelolja
50g hackad mandel

råmjölk i ugnsfasta formar

  

1. Häll ca: 1 liter råmjölk + ca: 1 msk socker i en ugnsfast form.

och skjuts in i ugnen 

2. ställ in formen i ugnen (100 grader). Det kan ta olika lång tid för proteinet råmjölken     att koagulera, men efter en timma kan man titta om det börjar bli färdigt. Men när jag gjorde dessa tog det 3 timmar.

Råmjölkspannkaka färdig! Det tog ca:3h i ugn på 100 grader, men det kan variera kolla till den efter ca:1h för att se om den börjat att gå ihop

3. När råmjölkspannkakan är färdig har den gått ihop till en fast konsistens och fått en solgul yta. Du kan äta råmjölkspannkakan varm med sylt till. Eller välja att gå vidare till steg 4 och göra en Falsk ostkaka.

En av råmjölkspannkakorna ska bli en falsk ostkaka. Så jag har mosat den färdiga råmjölkspannkakan med en vanlig visp (går även med gaffel el. liknande). Se till att kakan är jämnt mosad.

4. Nu kan du välja att göra en Falsk ostkaka utav råmjölkspannkakan. Då delar du sönder kakan med hjälp av en visp eller liknande. 

 

5. Ta nu fram en skål att blanda ingredienserna till falsk ostkaka. Blanda samman 5dl gräddmjölk, 4-6 ägg, 4 msk vetemjöl, 1 - 2 dl socker, 50g hackad mandel, 8 - 12 droppar bittermandelolja. Blanda sedan i den sönderdelade råmjölkspannkakan i smeten. Häll sedan tillbaka smeten i den ugnsfasta formen. Ställ formen i vattenbad i ugnen på 200 grader i ca: 1 timma.

Falsk ostkaka och Råmjölkspannkaka.

6. Färdig falsk ostkaka ovan till vänster och råmjölkspannkaka ovan till höger.



7. Servera den falska ostkakan varm med vispad grädde och sylt av valfri sort.

Kort information om råmjölk:
Råmjölk
eller kolostrum är den mjölk som kon producerar de första dagarna efter kalvning. Råmjölk har en annorlunda sammansättning än den vanliga mjölken. Framför allt har den en högre halt av proteiner och vissa mineralämnen. Den högre proteinhalten gör att mjölken stelnar, koagulerar, vid upphettning, något som utnyttjas i maträtten råmjölkspannkaka eller kalvdans som den även kan kallas. Råmjölk går inte att handla över disk. Den som lyckas få tag i råmjölk kan dock köpa mer än dagsbehovet eftersom den går utmärkt att frysa utan förändrade egenskaper, till skillnad från vanlig mjölk.

Smaklig spis och lycka till

Kommentarer
Postat av: Viktoria Olsson

Hej, jätteroligt att du provade at göra råmjölkspannkaka! Tror du att man skulle kunna använda i undervisbningen eller lite för "nichartat"?

2011-03-25 @ 08:45:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0