Förslag på planering- & utvärderingsblad till Hem & konsumentkunskap

Här nedan följer ett förslag på hur ett planerings- & utvärderings blad skulle kunna utformas och hur det skulle kunna se ut då en elev fyllt i det. Kunskapskraven behöver lite mer finslipning, men det är en idé om hur man kan ge eleverna redskap att reflektera kring processen i Hem & konsumentkunskapen. Det blir även ett bra sätt att som lärare få möjlighet att se elevernas reflektioner och få möjlighet att ge respons skriftligt. Tanken är att eleverna kan fylla i bladet antingen direkt på datorn och förvara det i en egen mapp eller fylla i det i pappersform och i så fall förvara dessa i en pärm i salen. Formen på utvärderingsbladet är liknande det utvärderingssättet man ofta använder i ämnet slöjd.

 





























Ärtskott








gula ärtor i jord


1. Dag ett: Sätt torkade gula ärtor i jord i en kruka eller liknande. vattna och sätt "ärtlandet" på en ljus plats tex. i fönstret eller på sommaren ute. Vattna lite varje dag.

3 dagar efter jordsättning börjar ärtornas groddar titta fram.

2. Dag tre: Ärtskotten börjar titta fram ur jorden. Fortsätt att vattna när jorden blivit torr.



3. Dag sju: Ärtskotten börjar vara redo för skörd. Klipp och använd som ingrediens i sallad, som tillbehör till mat eller varför inte som gott pålägg på knäcke.

Att göra ärtskott är inte svårt och tar heller inte så lång tid. Att odla själv innebär mindre frakt, förpackningar och energiåtgång. Alltså är det bättre för miljön att odla själv. Det är även billigare att odla ärtskotten själv än att köpa dem i butik. Detta är intressant att reflektera kring. Ärtskotten är även nyttiga och innehåller lite fett och är en bra källa till protein, kolhydrater, kostfibrer, järn, B-vitamin mm. 

Bara att Prova.

Lycka till!

Råmjölk


Råmjölkspannkaka och eller Falsk ostkaka

Du behöver:
Till råmjölkspannkaka
Ugnstemperatur ca: 100 grader
 ca: 1 liter råmjölk
1 msk strösocker

Till Falsk ostkaka behöver du förutom det ovan
Ugnstemperatur 200 grader ca: 2 timmar
5 dl gräddmjölk
4-6 ägg
4 msk mjöl
1-2 dl strösocker
8-12 droppar bittermandelolja
50g hackad mandel

råmjölk i ugnsfasta formar

  

1. Häll ca: 1 liter råmjölk + ca: 1 msk socker i en ugnsfast form.

och skjuts in i ugnen 

2. ställ in formen i ugnen (100 grader). Det kan ta olika lång tid för proteinet råmjölken     att koagulera, men efter en timma kan man titta om det börjar bli färdigt. Men när jag gjorde dessa tog det 3 timmar.

Råmjölkspannkaka färdig! Det tog ca:3h i ugn på 100 grader, men det kan variera kolla till den efter ca:1h för att se om den börjat att gå ihop

3. När råmjölkspannkakan är färdig har den gått ihop till en fast konsistens och fått en solgul yta. Du kan äta råmjölkspannkakan varm med sylt till. Eller välja att gå vidare till steg 4 och göra en Falsk ostkaka.

En av råmjölkspannkakorna ska bli en falsk ostkaka. Så jag har mosat den färdiga råmjölkspannkakan med en vanlig visp (går även med gaffel el. liknande). Se till att kakan är jämnt mosad.

4. Nu kan du välja att göra en Falsk ostkaka utav råmjölkspannkakan. Då delar du sönder kakan med hjälp av en visp eller liknande. 

 

5. Ta nu fram en skål att blanda ingredienserna till falsk ostkaka. Blanda samman 5dl gräddmjölk, 4-6 ägg, 4 msk vetemjöl, 1 - 2 dl socker, 50g hackad mandel, 8 - 12 droppar bittermandelolja. Blanda sedan i den sönderdelade råmjölkspannkakan i smeten. Häll sedan tillbaka smeten i den ugnsfasta formen. Ställ formen i vattenbad i ugnen på 200 grader i ca: 1 timma.

Falsk ostkaka och Råmjölkspannkaka.

6. Färdig falsk ostkaka ovan till vänster och råmjölkspannkaka ovan till höger.



7. Servera den falska ostkakan varm med vispad grädde och sylt av valfri sort.

Kort information om råmjölk:
Råmjölk
eller kolostrum är den mjölk som kon producerar de första dagarna efter kalvning. Råmjölk har en annorlunda sammansättning än den vanliga mjölken. Framför allt har den en högre halt av proteiner och vissa mineralämnen. Den högre proteinhalten gör att mjölken stelnar, koagulerar, vid upphettning, något som utnyttjas i maträtten råmjölkspannkaka eller kalvdans som den även kan kallas. Råmjölk går inte att handla över disk. Den som lyckas få tag i råmjölk kan dock köpa mer än dagsbehovet eftersom den går utmärkt att frysa utan förändrade egenskaper, till skillnad från vanlig mjölk.

Smaklig spis och lycka till

Hem & konsumentkunskap m. nordamerikanskt tema

Idag har jag haft hemkunskap med nordamerikanskt tema med en liten grupp i 8:an. Vi har haft geografiperiod och läst om världsdelen Nordamerika därav temat.
Vi gjorde Amerikanska pannkakor med Lönnsirap och jordgubbar.
Till pannkakorna hade vi jordgubb och banansmothie.

Eleverna fick som förberedelse skriva handlingslista och följa med och handla
(vi hade en diskussion kring pris på varan och dess kilopris).
Sedan fick de skriva om receptet till halva mängden för att träna matte (De håller på med bråkräkning i matten så det är jättebra med halvor och fjärdedelar). Vi hade även bjudit in en gäst att smaka det vi lagat. Gästen var från Kanada och pratade inte Svenska. Eleverna hade på Engelskalektionen innan skrivit ner frågor om Kanada och dess matkultur, landskap mm. Så dagens H&K-lektion innehöll utöver det "vanliga" även matte och Engelska.
Jag var verkligen stolt över eleverna som var mycket artiga, trevliga och framförallt modiga som
pratade engelska med och bjöd den Kanadensiska gästen på mat.


RSS 2.0